Mit jelent a kompetens öltözködés?

BLOGBEJEGYZÉS @ 2018. május 03.

Maga a szó jelentése is (kompetens=> szakértelmet mutató) magáért beszél.

Mi fontosabb egy vállalkozó nő vagy egy vezető beosztású nő számára, mint megmutatni igen értek hozzá, azért vagyok ebben a pozícióban, mert tudom értem a szakmám! Természetesen az öltözék jó kiválasztása nem helyettesíti a szaktudást, az emberi kapcsolatokat, a tárgyalási készséget, de mint egy megbízható jó társ segít. 
Ha egy kicsit betekintünk a filmek világába, akkor tökéletes bizonyosságot kaphatunk arra, hogy mennyire meghatározó ki mit visel. 
Például, "Az ördög Pradát visel" című filmben:


 

A képen látható Meryl Streep és Anne Hathaway testbeszéde is árulkodik arról kinek milyen a munkahelyi pozíciója. De megfigyelhetjük az öltözködés differenciáját is.  Anne, aki a beosztott szerepében van, feltűnően csinos, mégis látható (annak ellenére is, ha valaki nem nézte volna meg a filmet) a különbség.
A kislányos copf a térd fölött viselt ruha meghatározza, alul pozícionálja viselőjét Meryl Streephez képest. Mivel láttam a filmet megfigyelhettem az anyagok hullámzását, játékát. Ezért bizton állítom mindkettejük ruhája igényes alapanyagból készült attól függetlenül, hogy egyetlen divatcég sem merte elvállalni a ruhák tervezését, elkészítését. (Meryl Streep által megformált karakter az amerikai VOGUE főszerkesztője Anna Wintour, akitől tart a divatvilág)
Nézzük mit viselt a filmbéli Miranda Priestley (Meryl Srteep)! Egyszerű fekete nadrágkosztüm, fehér blúz, piros kiegészítőkkel. Színeiben, szabásvonalaiban egyszerű, egyáltalán nem kirívó mégis tökéletes.

A divat világában elfogadott viselet a nadrág. Mely hatalmi jelképe volt a férfi társadalomnak a XX.-századig. Ezt a tudatalattink eltárolta és a képen is láttatja! Megvizsgálhatunk még számos filmet, mert az igazán szakértő jelmeztervező ügyesen bánik a színek a szabásformák adta lehetőségekkel.

De térjünk vissza a kompetens öltözködés mozivásznon kívüli világához! Mit tehetünk annak érdekében, hogy megmutassuk, a világnak kik vagyunk valójában? Mindenek előtt legyünk tisztában, milyen elvárásai vannak az adott cégnek, az adott szakmának. Fontos kritérium önmagunk megismerése, hiszen egyéniségünk elfedésével a legszebb ruha is olyan élettelen, mintha a kirakati baba viselné.

Ne sajnáljuk magunktól a minőségi alapanyagokat, mely megmutatja viselője igényességét hozzáértését!
Ugyanilyen fontos a szabás, a varrás minősége is. Érdemes figyelni a színek harmóniájára, mely nem csak az adott színtípusunk, színeink viselését jelenti, hanem a megjelenő színek, minták sokaságát. Minél magasabb pozícióban dolgozunk annál inkább érdemes a mintás anyagokat elkerülni, annak viselését a magánéletbe áthelyezni.

Számtalan izgalmas dologról lehet még beszélni ebben a témakörben, de a legfontosabb útravaló, figyeljünk magunkra, nézzük meg, mit viselhetünk a munkahelyünkön és úgy tűnjünk ki a tömegből, hogy azt senki se vegye észre!
 

Menü

Vevőszolgálat

Hétköznapokon 9-17 óráig a +36 (30) 474 875-as mobil telefonszámon, vagy a
nora@daday.hu
email-címen.

8900 Zalaegerszeg,
Kossuth Lajos utca 4-6.
Csipke Üzletház,
021-es üzlet