Üzleti viselet tikkasztó hőségben, izzadás nélkül

BLOGBEJEGYZÉS @ 2019. július 04.

Bemutatjuk a legjobb légáteresztő és nedvszívó tulajdonságú nyári női ruha alapanyagokat, hogy akkor se izzadjunk bele az öltözékünkbe, ha aznap a leghűsítőbb dolog az életünkben egy csésze jegeskávé.

A nyári rekkenő melegben létezni is nehéz, nem, hogy megjelenni. Pláne, ha van elvárt öltözködési protokoll, és mondjuk egy üzleti ebédre, vacsorára, fontos tárgyalásra készülünk.

Bemutatjuk a legjobb légáteresztő és nedvszívó tulajdonságú nyári női ruha alapanyagokat, hogy akkor se izzadjunk bele az öltözékünkbe, ha aznap a leghűsítőbb dolog az életünkben egy csésze jegeskávé.

A leglényegesebb, amit magunkért megtehetünk, hogy körültekintően választjuk ki a megvásárolni kívánt ruhánkat.

De mire is figyeljünk elsősorban?

Nos, az alapanyag összetételére mindenképpen, hiszen ezen múlik az, hogy beleizzadunk a ruhánkba, vagy jól szellőzik majd rajtunk.

 


 

 

Ideális alapanyagok hőségben:
len, pamut, viszkóz, gyapjú (állati szőr), és a hernyóselyem

 

Azért jobbak bármely műszálas terméknél, mert a megfelelő nedvszívó és légáteresztő képesség az egyik legjobb tulajdonságuk a természetes alapanyagoknak. Meglehet, sokan elgondolkodnak azon, hogy a gyapjú mitől nyári viselet, amikor szúr, meleg és még az állatszőr-allergia is kijön, ha felveszik.

Nos, ha csak a juhászok által viselt subára gondolunk, amit nyáron szőrével kifelé, télen a szőrt a test felé viseltek, indokoltnak tűnik a megállapítás, miszerint nyáron is viselhető alapanyag a gyapjú.

                
Kifordítom, befordítom, mégis bunda a bunda A fotó forrása: docuart.hu

(A kép méretéért elnézést kérünk, gyakorló juhászt, subában nagyobban nem találtunk)

 

Mitől más a téli és a nyári alapanyag?

 

A téli szövetek általában vastagabb gyapjúszövetből készülnek. A szakemberek adott anyagon azt vizsgálják, hogy egy centiméterben hány szál van, és azok milyen sűrűn helyezkednek el, mennyire vastagok. Majd mérőszámok (szál- és szövetvastagság) alapján sorolják minőségi kategóriákba az alapanyagokat - a 100% Super 100’s gyapjúszövet például minden igényt kielégít.

Laikusként is megkülönböztethető a téli és nyári gyapjúszövet, utóbbi könnyed omlóssága önmagáért beszél. 

 

A vékonyabb gyapjú nyáron is hűséges társ, kellemes viselet

 

Bizton állítom, hogy egy vékonyabb fésűs gyapjúszövetből készült kosztüm a legnagyobb rekkenő hőségben is hűséges társ, ami segít megmutatni igényességünket.

Fontos a szövet vastagsága, a szőrt adó állat egészségi állapota, a szőrzet tisztasága, színe, finomsága, a fürt hossza.

Igényesen megmunkált alapanyag nem szúr és allergiás tüneteket sem okoz, az csak az olcsó, silány anyag jellemzője.

A gyapjú egyik legfontosabb tulajdonsága a kiváló vízfelvevő képessége. Súlyának nyolcvan százalékát (!) képes felvenni úgy, hogy nincs nedves érzete viselőjének.

 

Blúzból a selyem is jó választás

 

A kosztümhöz ajánlott blúz anyaga a tisztaselyem, vadselyem. Mivel állati eredetű anyagról beszélünk (mirigyváladék) ezért a hűtő, fűtő hatás itt is érvényesül. Kellemes, könnyed, elegáns viselet. Alkalomra, kompetens megjelenésre épp oly izgalmassá lehet varázsolni, mint az üzleti/hivatali élet mindennapjaira.

A gubószál nedvszívó képessége szabványos feltételek mellett 11-12%. Ráadásul 30% nedvességtartalom mellett is száraz fogású marad.

 

Kosztümhöz pamut blúzt is nyugodtan felvehetünk

 

Viselhetünk kosztümünkhöz pamut alapanyagból készült felsőket, blúzokat is. Pamut az egyik legelterjedtebb a természetes szálas anyagok közül.

Ám pamut és pamut között is van különbség!

Már a gyapot minősége, megmunkálása is nagyban befolyásolja az előállított szálat és az abból készült terméket. Ugyanígy számít, hogy a természetes anyag milyen éghajlatról érkezik.

Objektív minősítési módszerekkel a felmért pamutokat osztályozzák. Legfontosabb jellemzők a szakítóerő és a szál érettsége, ezek döntően befolyásolják a szakítószilárdságot, szakadási nyúlást és az anyag nedvesség felvételét.

A nyers pamut körülbelül 7% nedvességet vesz fel, míg a minőségi szál a súlyának 24-27 szeresét képes felvenni!

A pamutra is igaz: vásárláskor nem könnyű megítélni, hogy az adott anyag a kívánt minőségű-e.

 

A viszkóz: mint a pamut

 

Kellemes viselet, épp ezért rendkívül elterjedt még a viszkóz alapanyag is. Melyet sokszor szakemberek is – tévesen - természetes szálnak aposztrofálnak (helyesen természetes alapú mesterséges szál).

Nos, a viszkóz regenerált cellulóz alapú szál, melynek az alapanyaga cellulóz-hidrát.

Természetben megtalálható (pl.: fakéreg) alapanyag, melyet mesterségesen állítanak elő.

Tulajdonságai általában a pamutéval megegyezőek. Nedvességfelvétele szabványos feltételek esetén 13%.

Miért fontos a különböző anyagok vízfelvevő képesség? Talán egyetértünk, hogy egyikünk sem szeret nedves ruhában dolgozni, a látvány és az érzet is kellemetlen, megkeseríti a napot.

Sportosabb napokra – péntekre mondjuk - a len is szóba jöhet kivéve, ha a protokoll másképp nem kívánja.

 

Üzleti viselet:
a lennel sem nyúlunk mellé

 

A lennek is több fajtája van.

A jó minőségű lenrost selymes fényű, halványsárga vagy ezüstös színű. Rugalmas tulajdonsága igen kedvező. Szabványos feltételek mellett a lenrost 10-12% vizet vesz fel. Természetesen a len alapanyagból is többféle minőség létezik. Osztályba sorolásnál nézik a len tisztaságát, gyártási módszerét, az előállított alapanyag lazaságát, puhaságát, kóccsomók és pozdorjás fészkek előfordulását.

Végül oszlassunk el egy tévhitet: a beavatott minőségi lenszövet nem szúr, kellemes viselet, puha érzést kelt, fényes.

 

Beszéljünk arról is, hogy mi bírja a gyűrődést:
gyapjú, selyem

 

Hölgyvásárlóinknál fontos szempont szokott lenni a választásnál, hogy a ruha bírni fogja-e a gyűrődést?

A műszálas, gyengébb minőségű termékeket sokszor azért választják, mert nem gyűrődnek. Rendben. Ez is egy választás.

Viszont ez a gyűrődésmentes tulajdonsága a gyapjúnak és a selyemnek is megvan, ráadásul ezek bőrbarátok, nem izzadunk bele, minőségi, viselője igényességét is hangsúlyozni képes alapanyagok.

 

Pamut, viszkóz, len - sajátos gyűrődésű

 

A pamutnak, viszkóznak és a lennek sajátos gyűrődése van. Ettől természetes, izgalmas és összetéveszthetetlen, mellyel szerintünk magasabb szintre kvalifikálja a viselőjét.

Lehet ezzel vitatkozni, de számomra jobb egy ruha (természetéből adódóan), ha gyűrött, mintsem műszálas. A természetes gyűrődés általában a rendeltetésszerű használatból ered, és nem a hanyag tárolás következménye.

 

Nézzük meg, milyen a ruhánk bélése!

 

Ha sikerült kiválasztanunk egy természetes alapanyagból készült ruhát, akkor egy pillantást vessünk a termék belsejére is! Nézzük meg mivel bélelték ki az általunk kiválasztott modellt.

Hiszen egy műszálas bélés pont a lényegét veszi el a ruha élvezetes viselésének.

 

Ha személyre szabott, egyedi ruhát készíttetne minőségi alapanyagokból, szívesen állunk rendelkezésre a Dunántúl főbb városaiban, és Budapesten is.

Érdeklődés, időpont egyeztetés: hétköznapokon 9-17 óráig a +36 (30) 474 875-as mobil telefonszámon, vagy a nora@daday.hu email-címen.

Rakosné Daday Leonóra – A kompetens női öltözködés szakértője

Menü

Vevőszolgálat

Hétköznapokon 9-17 óráig a +36 (30) 474 875-as mobil telefonszámon, vagy a
nora@daday.hu
email-címen.

8900 Zalaegerszeg,
Kossuth Lajos utca 4-6.
Csipke Üzletház,
021-es üzlet